Četvrtak 30.09.2010.
09:08
Tanjug

Hilari uzbuđena zbog Beograda i Prištine

Diplomatije SAD-a i EU vode dve dame

"Razgovarale smo i o Balkanu, gde smo obe potpuno uključene i rešene da pomognemo svim zemljama u regionu, shvatajući njihove aspiracije za punu integraciju u evroatlantsku zajednicu", rekla je državna sekretarka SAD-a.

Klintonova je dodala da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju napore EU da "pomogne Srbiji i Kosovu da reše praktična pitanja između njih" i da će Vašington i Brisel nastaviti da rade zajedno na tom planu.

"Putujem u region za oko 10 dana i razgovarale smo u određenoj meri kako da unapredimo našu saradnju na ovom nivou i na terenu. Iščekujem posetu Beogradu i Prištini i priliku da razgovaram, ne samo sa liderima, već i sa građanima", dodala je ona.

Klintonova je istakla da su EU i SAD spremne "da pomognu, podrže i olakšaju da dve strane između sebe postignu sporazum". "Ali, na kraju, odluka je na liderima i narodu, koji moraju da dođu do odluke o svojoj budućnosti", rekla je šefica diplomatije SAD i dodala da je značajno održati "cilj te budućnosti u glavama Srba i Kosovara, jer postoje teška pitanja koja će morati da reše".

Klintonova kaže da je "lično čak uzbuđena zbog mogućnosti koje se pružaju narodima, a koje samo čekaju da budu realizovane ukoliko prepreke budu prevaziđene".

Ketrin Ešton je rekla da EU i SAD "žele da vide napredak između Srbije i Kosova". Ona smatra da je "neizmerno značajno" da se u tom napretku Beograda i Prištine radi zajedno "i to je poruka koju smo preneli prošle nedelje predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Hašimu Tačiju".

"Treba svi da budemo uključeni u proces i da budemo, kao što jesmo, kontruktivni u našem dijalogu da bismo pokušali da nađemo put napred, jer kao što znamo, pred obe strane je evropska budućnost", zaključila je Eštonova.

2024 © - Vesti online