Četvrtak 30.09.2010.
07:45 >> 07:58h
D. Marković - Vestionline

Englez po rođenju, Srbin po opredeljenju

Došao u zemlju koju voli: Džon Hekles

- Verovatno je to neka sudbina da dok sam radio u Fondaciji ,"Karić" u Engleskoj upoznam moju Grozdanu. Rodila se ljubav prema Srpkinji i došao sam u zemlju koju sam oduvek voleo.

Znate, po očevoj i majčinoj liniji sam Škot i Irac koji imaju sličnosti sa Srbima. Grozdana i ja smo ovde usvojili Ivana, i naš život je sada prepun ljubavi, objašnjava Džon.


Još 1999. godine neposredno posle bombardovanja Srbije, dok je bio u Engleskoj otišao je u tamošnju srpsku pravoslavnu crkvu i prihvatio pravoslavlje. Dobio je kršteno ime Jovan po kome ga prijatelji sada i oslovljavaju.


- Pravoslavac sam već jedanaest godina, slavim slavu Svetog Jovana, što je Grozdanina devojačka slava, a sada i moja. U Londonu sam učestvovao u svim demonstracijama protiv bombardovanja Srba, a ovde sam i član hora u zemunskoj crkvi Sveta trojica, priča Džon.
 

Čaj zamenio rakijom


Na naše pitanje da li i dalje poštuje engleski tajming za ispijanje čaja, posebno onaj u pet sati po podne, Džon je odmahnuo rukom.


- Ma kakvi, čaj pijem samo kada sam bolestan. Pošto sam postao pravi Srbin pijem kafu i uz kafu rakijicu koju mnogo volim, iako ne mogu puno da popijem. Sam je pravim od grožđa - kaže on.

Njegovo prvo političko opredeljenje u zemlji Srbiji je bilo radikalsko, ali se nije učlanio u to stranku.

Pre godinu dana jedna privatna poseta Velimiru Iliću u Čačku, presudila je da se učlani u Novu Srbiju. Na nagovor prijateljice Nataše Đorđević, sekretara Gradskog odbora ove stranke u Kraljevu učlanio se u Novu Srbiju.


- U Engleskoj sam bio konzervativac. Ovde sam tražio neku sredinu i posle razgovora sa srdačnim Velimirom Ilićem, smatram da je Nova Srbija moj pravi politički izbor.

A, što se tiče Kraljeva, Nataša Đorđević mi je preporučila da se učlanim baš u njega. Potpisao sam pristupnicu i zavoleo Kraljevo. Mnogo prijatelja imam ovde i grad je prelep, sa osmehom kaže Džon.


U Englesku odlazi na svaka četiri meseca, samo da bi obišao majku. Što se tiče njegovog privatnog života sa Grozdanom i sinom Ivanom u porodičnoj kući u Zemunu, Džon reče kako je ,"zadovoljan i ništa tu ne bi menjao". Kada je reč o srpskoj politici, savetuje:


- Voleo bih da vidim više dostojanstva, pozitivnih vrednosti i više oslanjanja na Ruse koji su pravoslavci, što bi dalo duhovno snagu Srbima, zaključio je tokom susreta u Kraljevu Džon - Jovan Hekles, Englez po rođenju, Srbin i pravoslavac po opredeljenju.


 

Podučava biznismene


U Zemunu mlade poslovne ljude iz Srbije podučava engleskom jeziku, i redovan je učesnik stručnih skupova iz oblasti privrednog prava.

2024 © - Vesti online