Sreda 29.09.2010.
15:07
Tanjug

Čeda nudi rešenje za kosmetski problem

Jovanović predlaže rešenje: Polako do nezavisnosti

Jovanović je rekao da se mora "otvoriti prostor" da u tim razgovorima učestvuju i jasno izabrani predstavnici kosovskih Srba i najavio da će LDP predlog platforme danas predati predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović.

"Za nas je neprihvatljivo ponavljanje prakse da se politika formuliše tajno", rekao je Jovanović i dodao da nezavisnost Kosova ne treba da bude prva tema budućeg dijaloga, već da o tome treba razgovarati onda kada to bude moguće i realno.

Lider LDP je rekao da zbog statusa Srba na Kosovu i realizacije vitalnih interesa Srbije ne bi valjalo da bude zadržan status kvo i da u budućem dijalogu dve strane najpre treba da rešavaju "krizne situacije", poput problema sa telekomunikacijama, u energetskom sektoru, protoku ljudi, roba i usluga.

U platformi LDP-a, prema njegovim rečima, navedeno je da Srbija i Kosovo polaze od toga da će sve probleme rešvati postepenim korigovanjem odnosa i stvaranjem novih plitičkih okolnosti, kroz garantovanje Srbiji ulaska u EU, prijema u NATO i prisustva bezbednosnih snaga Alijanse na Kosovu, kao i ostvarivog plana približavanja Kosova EU.

"Osnovni princip za rešavanje problema unutrašnjih odnosa Srba i Albanaca je princip konsenzusa, a postignuti dogovor ne može biti menjan bez saglasnosti srpskog i albanskog naroda“, istakao je Jovanović.


"Ubrzavanje procesa prijama Srbije u EU, prijem u NATO i institucionalne garancije posebnog statusa srpske zajednice otvaraju prostor da Srbija odustane od političke blokade integracije Kosova u organizacije koje omogućuju bolji život svih njegovih građana", navedeno je u platformi LDP-a.


Ta stranka je predložila i da garantovana kvota za predstavnike Srba u kosovskoj skupštini bude 20 poslanika, bez obzira na rezultat izbora, da svaki dodatni mandat koji osvoje bude dodat garantovanoj kvoti, kao i da najmanje jedan potpredsednik te institucije bude iz reda srpske zajednice, a dva ministra u vladi.

2024 © - Vesti online