Sreda 29.09.2010.
11:08
Tanjug

"Dajmler" uvodi "direktora za korupciju"

Još jedan direktor jeftiniji od odštete

Novi direktor će biti regrutovan izvan kompanije i biće član najužeg rukovodstva kako bi mogao da "upravlja svim zakonskim aktivnostima", kao i pitanjima poštovanja etičkih pravila u poslovanju, saopštila je uprava "Dajmlera."


Nemačka grupacija, u okviru koje posluje i "Mercedes-Benc", istakla je da je do sada preduzela nekoliko koraka u borbi protiv korupcije, omogućavajući svakom zaposlenom da prijavi i upozori na moguće nezakonito postupanje menadžera kompanije.


"Dajmler" je prošle godine u aprilu morao da plati 185 miliona dolara kazne koju je izrekla američka Federalna agencija za borbu protiv korupcije inostranih kompanija (FCPA), pošto su utvrđene nezakonitosti u sistemu "Dajmlerove" prodaje.


Nemačka kompanija je priznala pred sudom u Vašingtonu da je obavila stotine nezakinistih isplata vrednih desetine miliona dolara zvaničnicima inostranih vlada u najamanje 22 zemlje u periodu od 1998. i 2008. godine.


Prema optužbi, "Dajmler" je mitom u kešu i poklonima luksuznih i skupih automobila, obezbeđivanjem putovanja i odmora u poznatim hotelima vladinim zvaničnicima, dobijao ugovore vredne milione dolara u Kini, Rusiji, Tajlandu, Grčkoj, Iraku i drugim zemljama.

2024 © - Vesti online