Sreda 18.11.2009.
17:10
Tanjug

Ti-mobajl prodavao podatke korisnika

Britanski komesar za informacije Kristofer Graham je saopštio da je grupa zaposlenih u "Ti-mobajlu" osumnjičena da je prodala konkurentskim firmama za značajne sume novca "detalje o korisničkim ugovorima više hiljada pretplatnika" te kompanije, pre svega podatke o isteku ugovora, prenele su agencije.

Podaci su, kako je navela istražna komisija, verovatno prodati konkurentima "Ti-mobajla", koji su ih, kako se pretpostavlja, iskoristili da bi zvali njegove pretplatnike pre datuma isteka sklopljenih ugovora kako bi im dali konkurentsku ponudu.

Britanski mediji navode da je u pitanju najveća afera ove vrste u Britaniji.

Portparol "T-mobajla" je izjavio da ta kompanije "shvata zaštitu podataka o pretpolatnicima sasvim ozbiljno" i da je kada je postalo očigledno da su informacije o obnavljanju pretplatničkih ugovora prosleđivane "trećoj strani" bez znanja kompanije "T-mobajl" sam kontaktirao nedležne vlasti.

Graham je izjavio da ovaj slučaj potvrđuje potrebu za uvođenjem strožije regulative kada je u pitanju protivzakonito korišćenje ličnih podataka, ocenivši da bi pretnja zatvorskom kaznom bila potrebna da se zastraše potencijalni prekršioci.

"T-Mobajl" je četvrti po broju korisnika mobilni operater u Britaniji, sa učešćem od 15 odsto na tržištu i blizu 17 miliona korisnika.

2024 © - Vesti online