Sreda 18.11.2009.
16:50
Tanjug

"Neobus": Izvoz vredan 30 miliona evra

"Neobusov" međugradski autobus
Ugovor u rezidenciji amabasadora Holandije u Beogradu, potpisali su direktor holandske grupacije Henri Kulen i direktor novosadskog "Neobusa" Radenko Kostić i time ozvaničili planove za proizvodnju i izvoz međugradskih autobusa tipa "bova leksio".

Potpisivanju ugovora u rezidenciji ambasadora Kraljevine Holandije u Beogradu prisustvovao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i holandski ambasador u Srbiji Ron van Dartel.

"Biće proizvedeno 450 autobusa u naredne tri godine, a autobusi će biti izvezeni na tržište Francuske, Italije i Nemačke", rekao je Dinkić i dodao da će se zahvaljujući ovom poslu u novosadskoj fabrici zaposliti još 26 novih radnika.

Prema njegovim rečima, Vlada i Ministarstvo ekonomije prepoznali su značaj ovog posla pa su "Neobus" podržali sa odobravanjem kredita od strane Fonda za razvoj u iznosu od 1,5 miliona evra za nabavku trajnih obrtnih sredstava i repromaterijala.

Direktor "Neobusa" Radenko Kostić rekao je da će se proizvoditi dve vrste autobusa, od kojih je jedan dužine 12 a drugi 13 metara. Autobusi će imati od 53 do 63 sedišta, biće narandžaste boje a naročito su pogodni su za prevoz đaka.

Kostić je dodao da se pojedinačna cena jednog takvog autobusa kreće od 160.000 do 180.000 evra, u zavisnosti od tržišta i ukazao da će se više od 90 odsto proizvodnje plasirati na strano tržište.

"Neobus" je 2004. godine kupio biznismen iz Saudijske Arabije Ala Mag Hrabi.

2024 © - Vesti online