Utorak 28.09.2010.
15:32
Vestionline

Kad predsednik zaplače...

U obraćanju profesorima i učenicima, koji je prenosila nacionalna televizija, Karzai je rekao da će zbog rata njegovo trogodišnje dete možda napustiti domovinu, prenela je britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC).

Karzai se rasplakao tokom govora


Predsednik je izrazio žaljenje zbog toga što su deca i profesori, zbog stalnih bombi i pretnjama napadom, uplašeni da odlaze u školu.


Karzaijev govor bio je usmeren na promovisanje važnosti obrazovanja u Avganistanu, zemlji u kojoj je, kako se veruje, svaki četvrti čovek nepismen. Karzai se zaplakao dok je govorio da želi da se ljudi u njegovoj zemlji obrazuju i postanu samodovoljni.


"Naši sinovi ne mogu da pohađaju školu zbog bombi i samoubilačkih napada. Naši profesori ne mogu da idu u školu zbog pretnji ubistvom. Škole su zatvorene", požalio se Karzai.


Na televizijskim snimcima vidi se da je nekolicina prisutnih u publici takođe plakala.
Ranije danas u napadu bombaša samoubice na zapadu Avganistana ubijeni su zamenik guvernera provincije Gazni Muhamed Kazim Alahjar, njegov sin, rođak i trojica telohranitelja.


U napadu, koji se dogodio na aerodromu u istoimenoj prestonici te provincije, ranjeno je osmoro ljudi. Ova godina je bila najkrvavija u Avganistanu od svrgavanja talibanskog režima 2001. godine, uprkos prisustvu oko 150.000 stranih trupa u toj zemlji.
Nasilje koje je u porastu izazvalo je povećanu zabrinutost Vašingtona, uoči revizije strategije za Avganistan koju će predsednik SAD Barak Obama predstaviti u decembru.


NATO i avganistanske snage započele su ovih dana operaciju "Udar zmaja", koja će biti usmerena na proterivanje talibana iz Kandahara, njihovog najtvrđeg uporišta.

2024 © - Vesti online