Sreda 18.11.2009.
16:15
Tanjug

Izložba "45. Zlatno pero Beograda"

Povodom jubileja, 50. godišnjice od osnivanja najstarije izložbe te vrste u Evropi, ove godine biće upriličena retrospektivna postavka koja će biti omaž laueratima nagrade "Zlatno pero" od 1959. godine u saradnji sa Muzejomprimenjene umetnosti u kom se nalazi zbirka nagrađenih dela.

Zlatno pero


Među izlagačima su, počev od Dušana Ristića, velikani domaće primenjene umetnosti, koji su uneli savremeni likovni izraz u ilustraciju, zajedno sa posvećenošću oblikovanja štampanih medija.


Izložba će biti i svedočanstvo o povezanosti jugoslovenskog umetničkog prostora, koje je do danas, kroz aktuelnu postavku, ostalo vitalno, bez obzira na raspad zajedničke države.


Vrednovanja posebnog, modernog, eksperimentalnog izraza je nepisano pravilo kojim se svaki žiri međunarodnog "Zlatnog pera" rukovodi, stavljajući poreklo, godine ili stečeni ugled autora u drugi plan.


Na ovogodišnjoj izložbi će učestvati 144 domaća i 97 stranih autora, iz ukupno 23 zemlje, iz područja svih medija kojima ilustracija daje autentični umetnički pečat i koji će biti u redovnoj konkurenciji za nagrade.


Međunarodni žiri će biti u sastavu: predsednik - Dragana Jovčić, Dragana Palevestra, Slobodan Jovanović, Andrej Vojković iz Srbije, zatim Andreja Peklar (Slovenija), Hoda Hadadi (Iran), koji će na otvaranju izložbe proglasiti dobitnike nagrada.


Posebni ton jubileju daće "Jugomarka" izdavanjem prigodne marke i koverte, sa obeležijima "Pera", čiji je autor mladi dizajner Jakša Vlahović, navodi se u saopštenju.


U okviru pratećih manifestacija biće održana samostalna izložba dobitnika Grand Prija sa prethodne izložbe Hadadija u Galeriji "Grafički kolektiv", zatim retrospektiva dobitnika nagrade Zavoda za izdavanje udžbenika - u delu centralne postavke, zatim izložba "Naslovna strana" u Galeriji "Feniks", kao i samostalni projekat Vesne Lakićević Pavićević "Knjiga kao umetnički objekat" u Pedagoškom muzeju.


Jednodnevni stručni skup sa temom "Ilustracija i savremeni medij" biće održan u Umetničkom Paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u sredu 2. decembra od 11 do 14 sati.
Centralnu izložbu, koja će biti otvorena do 12. decembra, otvoriće akademik i književnik Matija Bećković.


Manifestacija je realizovana pod pokroviteljstvom Opštine Stari grad koja je i donator nagrada, Ministartsva kulture republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

2024 © - Vesti online