Sreda 18.11.2009.
16:08
Tanjug

Iran neće slati uranijum u inostranstvo

"Sigurno nećemo slati 3,5 odsto obogaćenog uranijuma u inostranstvo, ali možemo ponovo razmotriti da se istovremeno zameni za nuklearno gorivo", izjavio je Motaki iranskoj studentskoj novinskoj agenciji ISNA.


Prema nacrtu sporazuma Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Iran bi trebalo da do kraja godine pošalje 75 odsto zaliha slabo obogaćenog uranijuma u Rusiju i Francusku na dalju preradu, koje bi zatim bile vraćene u medicinski istraživački reaktor u Teheranu.


SAD su odbacile pozive Irana na izmene predloga i dalje pregovere, a prema mišljenju američkog predsednika Baraka Obame, sve je manje vremena za rešavanje spora diplomatskim putem.


Teheran je više puta naglašavao da bi radije kupovao gorivo za reaktor od stranih kompanija nego da šalje svoj uranijum, koji bi daljim obogaćivanjem mogao biti korišćen za pravljenje bombi, podsetila je agencija Rojters.


Zapadne sile sumnjaju da je cilj nuklearnog programa Irana pravljenje atomskih bombi, dok Teheran tvrdi da je jedina njegova namena proizvodnja električne energije.

2024 © - Vesti online