Utorak 28.09.2010.
11:50 >> 15:33h
Tanjug

Nadam se da će Mladić uskoro biti uhapšen

Robinson je rekao i da više neće biti ustupanja procesa suđenja za ratne zločine koji se sada vode u Haskom tribunalu na pravosuđe u Srbiji
 

Robinson je rekao novinarima da podržava stavove glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca koji je nedavno kritikovao Srbiju zbog neostvarivanja pune saradnje sa tim sudom.

Na pitanje ko će suditi Mladiću ukoliko ne bude uhapšen pre završetka rada Haškog tribunala, Robinson je odgovorio da će u tom slučaju Mladić potpasti "pod mehanizam okončanja nezavršenih poslova".

 

Prema njegovim rečima, Haški sud i kada okonča svoju misiju biće u funkciji suđenja po uspostavljenom mehanizmu za nezavršene poslove.

"Mogu samo da ponovim njegovu zabrinutost tamo gde ju je on izrazio", rekao je predsednik Haškog suda novinarima u Apelacionom sudu u Beogradu posle predstavljanja projekta podrške pravosuđima regiona za suđenje za ratne zločine učinjene u zemljama bivše Jugoslavije.


Robinson je dodao i da je pitanje saradnje domaćeg pravosuđa sa Hagom više pitanje za tužioca i tužilaštva.


Na pitanje da li je zadovoljan radom srpskog pravosuđa, Robinson je odgovorio da je "prilično zadovoljan tom saradnjom", navodeći primer Apelacionog suda sa čijom je predsedicom Radmilom Dragićević- Dičić danas razgovarao.


Robinson je rekao i da više neće biti ustupanja procesa suđenja za ratne zločine koji se sada vode u Haskom tribunalu na pravosuđe u Srbiji.


On je objasnio da je cilj projekta koji je danas zvanično započeo
da se domaća pravosuđa osposobe da sama vode procese za ratne zločine uz saradnju i razmenu iskustava sa kolegama iz regiona i Haškog tribunala.


Predstavljanju projekta prisustvovali su srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, ministarka pravde Snežana Malović i mnogobrojni zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija koje rade u Srbiji.

2024 © - Vesti online