Utorak 28.09.2010.
06:18
Vestionline

Arhitektura sećanja

Bečki gradski urbanista i profesionalni novinar Rajnhard Sajs u svom najnovijem filmu dokumentuje rad arhitekte i pisca Bogdana Bogdanovića rođenog 1922. godine u Beogradu, čiji je bio i gradonačelnik. Od 1993. godine Bogdanović je živeo u u Beču, gde je i umro sredinom 2010. godine.

Bogdan Bogdanović

Sajsov film govori o vremenima kada je dvadeset Bogdanovićevih nadrealističnih spomenika velikih dimenzija sa temom protivljenja ratu i razaranjima, podignuto predesetih godina u Jugoslaviji, ali i o periodu 1990-ih kada je živeo u Austriji, u vreme dok je rat razarao područje bivše SFRJ.

Spomenik u Jasenovcu, delo Bogdana Bogdanovića

Film će 5. oktobra biti prikazan i u Sarajevu.

Diskusija

 

Nakon projekcije filma organizovana je diskusija u kojoj, pored reditelja, učestvuju Dejan Vasović (gradski arhitekta, poslednja generacija Bogdanovićevih studenata) i Dragan Protić (ŠKART, učesnik radionica i poslednja generacija Bogdanovićeve male škole u selu Mali Popović), uz prisustvo moderatora Snežane Ristić (arhitekta i urednica redakcije za kulturu Radio Beograda 2)

Dr Rajnhard Sajs, urbanista, profesionalni novinar i filmski reditelj iz Beča, živi i radi kao projektant u Austriji, Nemačkoj i Rusiji. Piše o urbanim pitanjima za međunarodne novine i časopise, radio i TV produkcije, internacionalno drži predavanja i nastavne aktivnosti, član je Savetodavnog odbora za kulturu gradnje austrijskog saveznog kancelara, član Nemačke akademije za urbanizam i prostorno planiranje.

2019 © - Vesti online