Utorak 28.09.2010.
04:14
Tanjug

Dodeljena Andrićeva nagrada

Ivo Andrić

Predsednik žirija prof. dr Mihajlo Pantić rekao je da se, "ovaj ciklus izdvojio iz, inače, kvalitetne prošlogodišnje produkcije, neobičnošću i sugestivnošću pristupa jednoj tragičnoj temi iz relativno bliske prošlosti".

"U tom aspektu Pajić se približio onom tipu srpske, pa i andrićevske pripovedne tradicije koja je istoriju uzimala kao polazište narativne imaginacije", kazao je Pantić.

On je dodao da je žiri u kome su još bili pisci Aleksandar Gatalica i prof. dr Slobodan Vladušić pregledao 30 knjiga pripovedaka i velik broj pripovedaka rasutih u periodici da bi načinio konačni izbor.

Drugi član žirija Vladušić, prokomentarisao je Pajićev rad da je "on na pripovedački svež i originalan način ispripovedao potresnu priču o tragičnim događajima iz Drugog svetskog rata i upravo je zahvaljujući tim formalnim inovacijama zaslužio Andrićevu nagradu".

U zvaničnom saopštenju žirija stoji da je "u duhu tradicije koja svoj oslonac ima i u delu Ive Andrića, Pajić napisao nadahnut i potresan pripovedni ciklus, u kojem se istorijski sadržaj uzdiže do nivoa umetnički vredne transpozicije".

Milenko Pajić (1950), rođen u Beogradu, objavio je: "Jednostavni događaji", "Nove biografije", "Put u Vavilon",2. "Umetnik u spavanju", "Priče od prozirnog vazduha", "Pričina i druga", "Ja ili neko drugi", "Merilin-večiti simbol strasti", "Vežbanje mašte"...

Dobitnik je nagrada "Milutin Uskoković" i "Laza Kostić".

Andrićeva nagrada dodeljuje se od 1975. godine, na osnovu piščeve testamentarne poruke.

Prvi dobitnik priznanja je Dragoslav Mihailović za knjigu "Petrijin venac", a prošlogodišnji Mirko Demić za knjigu "Molski akordi".

Pajiću će nagrada biti uručena 9. oktobra.

2024 © - Vesti online