Ponedeljak 27.09.2010.
19:49
Kurir-info.rs

Za ubijanje mrava tri godine zatvora!

Ugrožena vrsta u Srbiji


 

Prema Zakonu o zaštiti životne sredine, odnosno pravilniku kojim su pojedine vrste životinja zaštićene kao prirodne retkosti u našoj zemlji, od početka ove godine kažnjivo je ubijanje ali i uzgajanje barskih puževa, žaba krastača, pa čak i medicinskih pijavica!

Ne ubijajte nosoroge po Srbiji


Ako ste mislili da je tu kraj vašem čuđenju, prevarili ste se: u Srbiji je i nosorog zaštićen kao prirodna retkost!
"Tu su još i kanadska guska, grčka kornjača...", rekao je Milan Mladenović, predsednik Udruženja za zaštitu, proučavanje i odgoj „Ptice pevačice faune Evrope“. On smatra da su ovim pravilnikom u nezgodnu situaciju stavljeni i vlasnici kanarinaca i drugih pevačica, koji će sada morati da pribave potvrdu da su životinju kupili od uzgajivača, ali i da ih „prstenuju“, jer će im u suprotnom biti oduzete.

Tatjana Babić, šef odseka Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, na pitanje da li je kažnjivo ubijanje bubamare, miša ili mrava koji su svojevoljno ušli u našu kuću i šta u tom slučaju učiniti, kaže:
 

"Trebalo bi da obavestite Ministarstvo životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije! Ove životinje su svrstane u strogo zaštićene divlje vrste na osnovu terenskih istraživanja, posle kojih donosimo procene o stanju populacije neke vrste".

Prema njenim rečima, po cenovniku koji je donet u aprilu ove godine, kazne za hvatanje, držanje, ubijanje strogo zaštićenih divljih vrsta životinja, kao i za trgovinu njima, za pravna lica kreću se od 500.000 do 1.000.000 dinara, dok za fizička iznose od 5.000 do 50.000.dinara.


"Krivičnim zakonikom predviđena je i kazna zatvora od tri meseca do tri godine", saopštila je Babićeva.

2024 © - Vesti online