Utorak 28.09.2010.
10:09
Vestionline

"Hjundaji" opozvao 139.500 vozila "sonata"

Uprava "Hjundaija" saopštila je da je sama odlučila da iz bezbednosnih razloga povuče modele "sonate" izrađene između 11. decembra 2009. i 10. septembra 2010., prenele su agencije.

Pad akcija ''Hjundaija'' uslovljen povlačenjem velikog broja vozila


Kompanija je navela da su vozila pozvana na kontrolu zbog mogućeg kvara na sistemu transmisije koji u vožnji može da dovede do gubitka ili smanjenih manevarskih mogućnosti automobila.


U saopštenju se tvrdi da je tehnička greška uočena na manje od 10 vozila zbog loše motaže deloVa, ali da incidenata nije bilo. "Hjundaji" očekuje da će opoziv početi u oktobru, nakon što je preliminarna istraga problema sa upravljačkim sistemom počela u avgustu.


Prodaja "Hjundaija" u SAD porasla je za osam meseci ove godine 17 odsto, u odnosu na isti lanjski period, zahvaljujući upravo potražnji za obnovljenom "sonatom" i novim terencem "tuskon." Računa se da će američka prodaja "Hjundaija" ove godine premašti cilj od 500.000 vozila.


"Hjundaji" i njegova filijala "Kija" su po kapacitetima peta automobilska grupa na svetu i u poslednje vreme beleže nagli skok prodaje. Ali, šef "Kije" je 7. septembra bio prinuđen da podnese ostavku prihvatajući odgovornost za opoziv 85.900 vozila zbog greške na električnoj mreži.

2024 © - Vesti online