Ponedeljak 27.09.2010.
22:24
Vestionline

Pobeda Čavesove partije

Time su ostvarene prognoze davane pre izbora, na kojima je oko 18 miliona građana s pravom glasa biralo 165 članova jdnodomne nacionalne skupštine, prenose zapadne novinske agencije.

Partija Uga Čavesa ubedljivo osvojila većinu u parlamentu Venecuele


Vladajuća partija je računala na osvajanje više od dve trećine glasova, što bi levicarskom lideru Čavesu dalo mogućnost da, bez većih problema, nastavi započete socijalističke reforme, menjanjem ključnih zakona.


Opozicija, koju Čaves smatra kontrarevolucionarnom snagom u službi Zapada, pre svega SAD, bojkotovaa je izbore pre pet godina, zbog neregularnosti u njihovoj pripremi.


Rezultat ovih izbora smatra se važnim i zbog toga što će za dve godine biti održani paredsednički izbori na kojima Čaves očekuje produžetak mandata, osvojenog pre 11 godina.


Venecuela, čiji je glavni izvor bogatstva nafta, lani je imala pad društvenog bruto proizvoda od oko tri odsto i inflaciju od skoro 25 procenata, a procene su da zemlja ni ove godine neće izaći iz recesije.


Sa Zapada, sve češće dolaze tvrdnje da je u Venecueli sve više nasilja i bede, ali Čaves i njegovi sledbenici to negiraju.

2024 © - Vesti online