Ponedeljak 27.09.2010.
09:11
Z. M. - Vesti

Incko: Nije moglo 1992, a zašto bi sada?

Valentin Incko

U intervjuu bečkom dnevniku "Standard", Incko je istakao da bi bio idealan slučaj ako bi se reforme u BIH vezale za proces proširenja.


"Moglo bi se reći - dobijaće se pare samo ako tri naroda učestvuje, ako postoji saradnja. To je moguće i do sada je samo retko primenjivano", naglasio je Incko.


Kada je reč o izjavama premijera RS Milorada Dodika o otcepljenju srpskog entiteta, Incko je rekao da bi "sesecija bila posthumni trijumf Miloševića i Karadžića, koji se nalazi u Hagu".


"Mnogi već sada govore o miroljubivom razvodu, o referendumu. Ali, miroljubivi razvod nije bio moguć 1992. i zašto bi sada bio moguć. Međunarodna zajednica ne može da dozvoli nikakav razvod nakon što je bilo etničkog čišćenja", poručio je Incko.


Upitan da li Beograd ima Dodika pod kontrolom, on je istakao da ne želi da spekuliše, dodajući da je činjenica da predsednik Srbije Boris Tadić aktivno doprinosi dobrim susedskim odnosima Srbije i BiH.


Posle izbora Incko očekuje "da će karte biti iznova pomešane", te da bi socijaldemokrate mogle da ojačaju. "Što se RS tiče, za analitičare je najznačajnije pitanje da li će vladajuća SNSD zabeležiti porast ili pad", objasnio je austrijski diplomata.

2024 © - Vesti online