Ponedeljak 27.09.2010.
02:44
B92

Prljavština ubija pacijente u bolnicama

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" najčešće su infekcije urinarnog trakta i mesta koje je operisano, pišu "Večernje novosti" a prenosi B92.

Jelica Radović nedavno je preminula posle operacije čukljeva, a njena porodica i dalje pokušava da dokaže da je u postoperativnom oporavku dobila sepsu.

Nekada i najjednostavnije operacije mogu, upravo zvog infekcije, da budu fatalne. Situacija je verovatno i alarmantnija, ali većina bolnica ne poštuje zakonsku obavezu da prijavi svaki slučaj zaraze.

Isuviše se često pomisli na izreku "Operacija uspešna, pacijent umro"

"Studija rađena u našim zdravstvenim ustanovama beleži veći broj bolničkih infekcija u odnosu na svet. Ali, s druge strane, kakve uslove imamo, taj procenat je ipak mali“, kaže za prof. dr Marko Bumbaširević, mikrohirurg-ortoped, direktor Instituta za ortopediju i traumatologiju KCS.

Stručnjaci upozoravaju da se mikroorganizmi sve brže menjaju i postaju otporniji na lekove. Ispitivanje u bolnicama u Kanadi pokazalo je da je češće pranje ruku medicinskog osoblja moglo da spasi više od 4.000 života godišnje. A higijena u našim medicinskim ustanovama daleko je od kanadske.

2024 © - Vesti online