Sreda 18.11.2009.
15:34
Tanjug

Nemačka: Krađa podataka sa kartica

Ugroženi podaci 100.000 korisnika kartica

Sve najave zamene kartica pratila je i napomena da je reč o čisto preventivnoj meri. Stručnjaci govore o "relevantnoj opasnosti“. Mediji prenose da su osetljivi podaci ukradeni od jednog partnera u Španiji - ali je još uvek nejasno šta to zapravo znači i kolika je opasnost da budu "opelješeni“ računi u bankama, javlja Dojče vele.

Najviše kartica su zamenile banke "Folks“ i "Rajfajzen“ oko 60.000. Reč je o "Viza“ i "Master“ karticama. Slično su, sa nešto manjim brojem zamena postupile i "Komercbanka“ i "Dojče bank“.

I aviokompanija "Lufthanza“ je povukla iz opticaja veliki broj svojih kartica kojima se prikuplja popust prema broju preletenih milja, jer one takođe mogu da se upotrebe kao kreditne i samim tim zloupotrebe podaci koji se na njima nalaze.

Iako svi kažu da je to samo preventivna mera i da niko nije pokraden mnogi nemački građani su zabrinuti jer najveći broj štediša uvid u svoje rashode stiče krajem meseca kada se vrši obračun.

Prevare sa kreditnim karticama su odavno unosan posao iza koga stoje dobro organizovane međunarodne bande. Nedavno je uhapšena osmočlana banda istočnoevropskih hakera koja je sa interneta uspela da "skine“ podatke o velikom broju kreditnih kartica. Zatim su napravili kopije sa kojima su u 280 gradova širom sveta napravili "štetu“ od devet miliona dolara.

Nemački bankarski ekspert Jakob Peters je rekao da "nemačke štediše imaju vrlo razvijenu svest o kontroli. Uglavnom prate šta se dešava sa računom, a nema ni prebacivanja duga sa jedne kreditne kartice na drugu, što umanjuje mogućnost zloupotrebe“.

2024 © - Vesti online