Subota 25.09.2010.
15:29 >> 15:43h
Tanjug

Pregovore s Prištinom vodi ambasador Bataković

Dušan Bataković (desno) i ministar Jeremić (levo) na izlaganju srpske delegacije pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu 

Iako se špekuliše da bi Bataković mogao da bude na čelu beogradskih pregovarača, izvori bliski državnom vrhu nezvanično najavljuju da će on biti jedna od vodećih ličnosti, ali ne i šef tima, za dijalog s Prištinom, naveo je beogradski dnevnik.

Bataković, istoričar i bivši savetnik predsednika Borisa Tadića, bio je šef pravnog tima Srbije u dvogodišnjem procesu pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa legalnošću jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metonije.

Prethodno je bio član "beogradskog" tima u bečkim pregovorima s privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji, u kojima je posredovao specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari.

Predsednik Tadić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton dogovorili su u četvrtak u Njujorku mnoge bitne elemente dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je Tadić rekao agenciji Tanjug posle susreta, Srbija i EU su dogovorili "mnoge bitne elemente tog dijaloga, ko će ga voditi, na koji način i koje će teme biti" i dodao da "nema dileme da će pregovaračaki timovi biti dominatno sastavljeni od eksperata".

2024 © - Vesti online