Subota 25.09.2010.
05:24
Alo

Zavera u Jagodini: Žirafa Jovanča uginula!?

Kako piše list ''Alo'', nadležni su pokušali da sakriju Jovančin tragičan kraj i u strogoj tajnosti na njegovo mesto u štali dopremili su navodno i drugu žirafu.

Žirafa Jovanča je, navodno, uginula


Beogradski list saznao je u Srpskom veterinarskom društvu da Jovanča nije dugo poživeo u Jagodini, u koju je dopremljen u martu ove godine. Pretpostavlja se da je uginuo od parazitske infekcije stomaka. Datum kada je uginuo i kada je navodno zamenjen drugom žirafom su još nepoznati.

Pege otkrile ''dublera''

 

Na fotografijama iz marta ove godine i onima koje su snimljene pre tačno dve nedelje vidi se uočljiva razlika u konturama pega žirafa u Jagodini, ali list nije objavio spornu sliku.

 

Profesor veterinarskog fakulteta u Beogradu dr Dragiša Trailović, stručnjak za bolesti kopitara, kaže da konture žirafinih pega ne bi trebalo da se menjaju.


- Kod mlađih jedinki, pri promeni dlake dolazi i do promene boje pega, ali retko, ako to veštačkim uslovima nije izazvano. Ipak, izuzetno je teško putem fotografija utvrditi da li se radi o istoj životinji ili ne - kazao je dr Trailović za ''Alo''.


- Nešto mu u Jagodini nije bilo kako treba, a nepoznato je da li su za njegovu smrt krivi uslovi u tamošnjem staništu ili nešto drugo, sve je u domenu pretpostavke - rekla je za ''Alo“ Bosiljka Đuričić, predsednica Srpskog veterinarskog društva i profesorka na katedri za zarazne bolesti Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Profesorka Đuričić veruje da je žirafa Jovanča zamenjena drugom žirafom koja je stigla iz zoološkog vrta s Palića. Ta žirafa navodno je nuđena gradonačelniku Jagodine Draganu Markoviću Palmi i pre kupovine Jovanče, piše beogradski list.

- Da li su oni želeli preko ovog slučaja da operu neke pare ili već šta, ja to ne znam, ali sam sigurna da je žirafa sa Palića nuđena Palmi pre nego što je Jovanča kupljen - tvrdi profesorka Đuričić.


U zoološkom vrtu na Paliću pak ističu da nikada nisu pregovarali s Palmom o dovođenju njihove žirafe u Jagodinu i da nisu poslali svoju žirafu da se prikrije Jovančina smrt.


Gradonačelnik Jagodine je mužjaka žirafe starog šest meseci dopremio iz Čikaga i kako je tad izjavio, Jovanča je, uključujući transport, koštao 45.000 evra. Kao donator se pominje firma MB iz Beograda, koja nema nikakve veze s Jagodinom, osim što je vlasnik firme Markovićev prijatelj.

List piše da je Jovanču od 1. maja do 1. septembra ove godine videlo je 220.000 turista.

2024 © - Vesti online