Subota 25.09.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti

Tadićeva poseta Vukovaru rizična

- Postoje nagađanja da bi se to moglo desiti 18. novembra koji Hrvati slave kao Dan sećanja na Vukovar - kaže Crnogorac.


Hoće li se Srbi složiti sa tim?


- To je datum koji Srbi i Hrvati doživljavaju svako na svoj način, a što se tiče srpske zajednice, najbolje bi bilo da predsednik Tadić izabere neki drugi dan za posetu Vukovaru.

Dragan Crnogorac


Neke stranke su već najavile proteste ako se pojavi?


- Proteste najavljuju hrvatski ultradesničari. Neki od tih političara su poznati po šovinizmu i zauzimanju takvih stavova koji im služe da bi omasovili svoje slabo posećene skupove.


Predsednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb tvrdi da Tadić posetom Vukovaru želi da umanji odgovornost Srbije?


- Reč je o izjavi neutešnog hrvatskog nacionaliste koji svaki dan vodi po nekoliko ratova za spas Hrvatske, a stranka koju vodi, nadam se, broji svoje poslednje dane u hrvatskom parlamentu.

Idemo visoko uzdignute glave

 

Kako je danas, 15 godina od kraja rata, biti Srbin u Vukovaru?


- Svakako da nije lako, ali ono što bih volio da kažem da svi Srbi Vukovarci koji danas žive u ovom gradu ni u jednom trenutku nisu klonuli duhom, sačuvali su svoj identitet, bez obzira na sva ponižavanja, ugnjetavanja, omalovažavanja... Ako dolazite u Vukovar bićete rado dočekani i ugošćeni kod svakog Srbina. Srbi kroz Vukovar idu visoko podignute glave.


Koliko će Tadićev dolazak u Vukovar pomoći, a koliko odmoći Srbima u Hrvatskoj?


- Zavisi na koji će se ona način dogoditi, ali svakako da će to za srpsku zajednicu biti jako značajno u smislu pružanja podrške predsednika matične države Srbije našoj borbi za ispunjenje zagarantovanih prava, povratak izbeglica i bolji sveukupni životni položaj. Mislim da dolazak predsednika Srbije nikako ne može odmoći Srbima u Hrvatskoj.

Šta ukoliko se Tadić izvini Hrvatima, a ne spomene i srpsko stradanje?


- Nadam se da će predsednik Tadić u svojim izlaganjima i porukama obuhvatiti sve, jer Hrvati imaju svoju priču iz 90-ih koja je po njima jedina i istinita, ali i mi imamo svoju priču koja po nama relevantno odslikava događaje u Vukovaru iz tog vremena.

Šta ćete, kao predsednik Srpske zajednice opština, reći Tadiću ukoliko za to budete imali mogućnost?


- Ima toliko prepreka i stvari sa kojima se već duži niz godina suočavamo. Hrvatska nikako da razreši te probleme. Budite sigurni da ćemo Tadiću, ali i Josipoviću, to izneti. Mada, uveren sam da obojica znaju za velike probleme sa kojima se mi ovde borimo.


Posle skoro deset godina, prvi ste Srbin na mestu potpredsednika Skupštine Vukovara. Kakav je osećaj?


- Osećam se ponosno, jer sa mojim kolegama predstavljam sve Srbe u Vukovaru. A ako me pitate da li je lako biti Srbin na mestu potpredsednika SO Vukovara, nije. Sve političke stranke pokušavaju da opstruiraju naše zahteve.

2024 © - Vesti online