Četvrtak 23.09.2010.
10:50
Vestionline

Dijalog Beograda i Prištine važan za ceo region

"Očekujem da će se razgovori voditi po principu ''korak po korak'', gde će Beograd i Priština rešavati određena pitanja na osnovu pristupa o kojem se dogovore. Cilj je promovisanje saradnje, napretka na putu ka Evropi i poboljšanja uslova života ljudi", rekla je Eštonova za beogradski list "Danas".

Dijalog radi bolje budućnosti: Ketrin Ešton

Kada je reč o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, Eštonova je navela da od Saveta ministara zavisi odluka o tome kada će je proslediti Evropskoj komisiji, ali i da veruje da će se Savet "vratiti na ovo pitanje u bliskoj budućnosti".

Govoreći o narednim potezima na relaciji Beograd - Priština, ona je ocenila da "dijalog ima podršku i Beograda i Prištine i EU i da bi mogao da bude veliki podsticaj za regionalnu saradnju na celom Balkanu".

Eštonova je naglasila da je EU ponudila da olakša dijalog Beograda i Prištine kako bi obe strane krenule ka EU i kako bi se otklonile prepreke na njihovom predodređenom putu evropskih integracija.

Ona je dodala da je to, ipak, dijalog Beograda i Prištine i da oni treba da pronađu rešenja koja će ih približiti EU.

"Namera EU je da približi međunarodne partnere tom dijalogu. U svakom slučaju, dijalog zapravo treba posmatrati u okviru evropske perspektive celog regiona, pa je prirodno i logično da EU, što se tiče međunarodne zajednice, igra najvažniju ulogu", napomenula je Eštonova.

2024 © - Vesti online