Četvrtak 23.09.2010.
03:42 >> 13:23h
Tanjug

Belgija: O kandidaturi Srbije 25. oktobra

 
Razmatraće se kandidatura Srbije: Stiven Vanekere
 


 

"Staviću kandidaturu Srbije na agendu", rekao je šef diplomatije Belgije, predsedavajuće EU, za agenciju Belga.


Vanekere zajedno sa belgijskim premijerom Ivom Letermom boravi u Njujorku povodom 65. Generalne skupštine UN.


Predsednik Srbije Boris Tadić, koji predvodi delegaciju Srbije u Njujorku, juče je razgovarao sa Letermom o procesu evrointegracija Srbije, a danas će o istom pitanju razgovarati s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.


Odluka o prosleđivanju zahteva Evropskoj komisiji mora biti doneta jednoglasno od strane svih 27 ministara zemalja članica Unije.


Nakon što je u UN usvojena zajednička rezolucija Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde, većina ministara inostranih poslova Unije izjasnila za prosleđivanje zahteva Srbije Komisiji.


Pozitivno mišljenje Evropske komisije je preduslov za početak pregovora o pristupanju EU.


Kao moguću prepreku za prosleđivanje zahteva Srbije, austrijska novinska agencija APA vidi stav Holandije koja insistira na izručenju Ratka Mladića pre daljih koraka ka članstvu u EU Srbije.


Takođe, problem bi mogla da predstavlja i činjenica da ova država još uvek nema vladu, iako su parlamentarni izbori održani u junu.

Tadić koji prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, tokom dana će imati niz bilateralnih susreta, pored ostalog i sa premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom, predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i španskim šefom diplomatije Migel Anhel Moratinosom.

Tadić je u sredu u Njujorku pozvao američke kompanije da ulažu u Srbiju, ističući da je dosadašnji nivo investicija i trgovinske razmene daleko ispod mogućnosti koje pružaju srpsko tržište i investiciona klima.

2024 © - Vesti online