Sreda 22.09.2010.
01:38
novosti.rs, Tanjug

Vukčević: Tražimo Mladića, baš ga tražimo

Optimista u pogledu brzog hapšenja Ratka Mladića: Vladimir Vukčević
 

"Detalje ne mogu da otkrivam", kazao je Vukčević za beogradske "Večernje novosti", dodajući da u ostvarivanju tog cilja, doprinose, između ostalog, i Mladićeve ratne beleške.

Na konstataciju "Novosti" da je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc otvoreno rekao da nije zadovoljan saradnjom Srbije u potrazi za Mladićem i Hadžićem, Vukčević je odgovorio:

"Mislim da je problem u medijskoj interpretaciji njegove izjave. Bramerc je govorio o junskom izveštaju, a nikada do sada nije komentarisao onaj koji će tek napisati za dva meseca. Imamo uveravanja iz Haga da je to bio spontani razgovor sa novinarima, u kom je svako od njih našao nešto zanimljivo. Analiza saradnje izaći će u novembru kada Bramerc bude podnosio izveštaj, ne pre toga".

Vukčević je istakao i da najveći broj Bramercovih preporuka, gotovo sve, ispunjavamo.

"Mislim da se ta konstatacija odnosi na prethodni period, kada su drugi ljudi bili u mogućnosti da ga uhapse. On je o svemu obavešten, zajedno sa nama su njegovi predstavnici i potpuno smo spremni da njegove procene sprovedemo na adekvatan način", kazao je Vukčević.

Savetnik Bramerca Frederik Svinen rekao je "Novostima" da je haški tužilac, u razgovoru sa stranim dopisnicima, koji je u Srbiji protumačen kao pritisak zbog nedovoljne saradnje sa nacionalnim tužilaštvom, zapravo stanje opisao kao "sasvim dobro".

"Bilo je reči i o saradnji Srbije, ali sve se to odnosilo na ono što je Bramerc naveo u junskom pisanom izveštaju i usmenom obraćanju Savetu bezbednosti UN. Ponovio im je ono što je tada rekao", kazao je Svinen.

"Naglasili smo one oblasti u kojima je bio neophodan napredak i možemo da kažemo da Srbija radi na njihovom usvajanju. Nadamo se da će one dovesti do dobrih rezultata i o tome ćemo obavestiti SB", kazao je Bramercov savetnik.

2024 © - Vesti online