Sreda 22.09.2010.
01:05
Tanjug

Nova etapa "rata" Rusije i Gruzije

Rat se nastavlja, sredstva su drugačija

"Predstavnici ruske strane tokom rasprave naglašavali su da se Gruzija obratila Sudu tek pošto je propala njena ratna avantura u Južnoj Osetiji.

Podizanje tužbe Gruzije Sudu bio je nazvan pokušajem 'nastavka rata drugim sredstvima'", navedeno je u saopštenju ruskog MIP-a, u kom se dodaje da je ruska strana ukazivala na "apsolutnu nedopustivost nelegalne primene sile kao načina za rešenje problema koji postoje u regionu".


Prema navodima ruskog ministarstva, Tbilisi optužuje Rusiju "za kršenje međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije gruzijskog stanovništva Abhazije i Južne Osetije", preneo je Itar-Tass.


Ministarstvo je informisalo da u ovoj fazi procesa Sud treba da razmotri pitanje jurisdikcije, odnosno ovlašćenja za razmatranje gruzijske tužbe u vezi sa predatim primedbama ruske strane.


"Ključni element argumentacije ruske strane bila je teza o odsustvu spora po KonvencijI između Rusije i Gruzije", navelo je Ministarstvo, dodajući da su pruženi dokazi da u okviru pregovaračkih procesa tokom dugogodišnjeg gruzijsko-abhaskog i gruzijsko-južnoosetijskog konflikta Gruzija nije Rusiji iznosila primedbe za navodna narušavanja odredbi Konvencije.


Odluka suda o jurisdikciji u ovom predmetu ne očekuje se pre proleća 2011. godine, navela je zvanična Moskva.

2024 © - Vesti online