Utorak 21.09.2010.
12:38
Tanjug

Poplavni talas jenjava, šteta velika

Na sisačkom području su ugrožena naselja na delovima gde nasip nije dovoljne visine.
U utvrđivanju nasipa učestvuju pripadnici civilne zaštite, Hrvatske vojske, vatrogasci i zaposleni u Hrvatskim vodama.


Najkritičnije je bilo tokom noći u Leknenu i u Bukevju gde je 75 ljudi čekalo evakuaciju.
Iz kancelarije hrvatske vlade za odnose s javnošću je saopšteno da će danas tokom prepodneva predsednica vlade Jadranka Kosor obići poplavljena područja u Šćitarjevu.

U Sloveniji je dve trećine teritorije ugroženo poplavama, a voda se do danas povukla na većini mesta osim na područjima uz Savu blizu Brežica i u ljubljanskom naselju Barje, gde je vodostaj rastao i u ponedeljak, ali je većina od oko 400 ugroženih stanara obližnih kuća odbila evakuaciju, javili su slovenački mediji.


Šef slovenačke državne službe za zaštitu i spašavanje Miran Bogataj najavio je da će se stanje u ugroženim krajevima normalizovatri do kraja ove sedmice.


U Sloveniji je počela i procena pričinjene materijalne štete za koju će, kako se najavljuje, biti potrebno najmanje dva meseca, javila je slovenačka agencija STA, dodajući da su od juče na terenu specijalne komisije.


Agencija je navela da su najviše stradale oblasti Savinjsko, Posavje, Dolenjsko, Primorsko i glavni grad Ljubljana. Od gradova su velike štete pretrpeli i Laško i Celje.

Predsednik slovenačke vlade Borut Pahor je izjavio da je vlada iz budžetskih zaliha već osigurala pomoć u iznosu od 18 miliona eura. Račune za pomoć ugroženima su otvorili i Karitas i Crveni krst.


Za ponovno uspostavljanje saobraćaja na desetinama oštećenih puteva, od kojih su mnogi još zatvoreni, biće odmah potrebno sedam miliona eura, a za potpunu sanaciju 15 miliona eura, saopšteno je iz Slovenačka državna uprava za puteve.


Slovenačka komora za poljoprivredu procenjuje da je u poplavama, koje su zahvatile 123 od 210 opština, pod vodom bilo oko 30.000 hektara poljoprivrednih površina, a Državna uprava za spašavanje je navela da je šteta pričinjena na oko 3.000 stambenih i poslovnih zgrada,što okvirno iznosi više desetina miliona eura.


Slovenački mediji su, takođe, javili da ljudske žrtve nisu izbegnute, kako se u nedelju verovalo. U ponedeljak je u bolnici u Brežicama umro 75-godišnjak iz okoline Novog Mesta koji je bio u potopljenom automobilu blizu Kostanjevice na Krki.


Takođe još nije utvrđen uzrok smrti muškarca koji je u ponedeljak otkriven u vodi u mestu Šentjurij, a traga se i za 43-godišnjakom iz Postojne koji je živio u šatoru uz reku i nije viđen od subote.


Slovenačka štampa kritikuje vlasti zbog nepostojanja strategije zaštite od poplave, što list "Vecer" smatra uzrokom teške situacije nastale posle prošlonedeljnog poplavnog talasa, izazvanog obilnim višednevnim padavinama.


"Večer" piše da je Evropska unija, čiji je Slovenija član, ponudila značajna finansijska sredstva za zaštitu od poplava, "ali problem je ponovo taj što u Sloveniji nema projekata".

2019 © - Vesti online