Utorak 21.09.2010.
14:39
N. Amanović - Vesti

"Zastava oružje" gubitaš, a izvozi milijarde

Lovački karabini su samo deo proizvodnog programa u "Zastava oružju"
 

Novac za plate se još nekako i namiče, ali bi krajem godine isplata zarada mogla biti dovedena u pitanje. Takođe, dugovi prema dobavljačima svakog dana sve su veći, a kamate još drastičnije. Ovakvom situacijom se kontinuitet proizvodnje svakim danom sve više dovodi u pitanje, a država je većinski vlasnik “Zastava oružja“, najstarije fabrike oružja na Balkanu, i ničim ne doprinosi finansijskom jačanju proizvodnje u ovoj fabrici.

Od marta prošle godine, kragujevački oružari ne primaju subvencije za održavanje proizvodnje i izvoza, iako oružje prodaje širom sveta. Više od godinu dana “Zastava oružje“ sa Vojskom Srbije nije potpisal nijedan ugovor o izvozu oružja, a plasman sportskog, lovačkog i oružja za ličnu odbranu na domaćem tržištu je zaustavljen visokim taksama. Ipak, kragujevački oružari se nadaju da u oktobru potpišu ugovor sa Vojskom Srbije, mada on ni izdaleka neće poboljšati finansijsku situaciju u ovoj fabrici.

Međutim, izlaz se vidi u izvozu četrdeset hiljada vojnih pušaka u Indiju vredan 12 miliona evra. Tender za ovaj posao je završen, ali njegovi rezultati još nisu poznati. Pešadijskog naoružanja, “Zastava oružje“ je izvezla u Irak i Avganistan. Nešto manji kontigent ovog naoružanja, izvezen je u Gvatemalu.

Celokupan ovogodišnji izvoz je realizovan, verovali ili ne, posredstvom stranih kompanija, a pre svih britanskih i američkih.

2024 © - Vesti online