Ponedeljak 20.09.2010.
11:20
Tanjug

Smrtna kazna za prodaju palestinske zemlje Izraelcima

Palestinska zemlja Palestincima

Sudija Tael At -Tvil presudio je da je ne samo prodaja, već i pokušaj prodaje zemlje stranoj državi krivično delo, za koje je predviđena najteža kazna, prenela je palestinska novinska agencija Maan.

U saopštenju izdatom posle toga palestinsko tužilastvo je navelo da to predstavlja "konsolidaciju ranijeg pravnog principa", naglasivši da ima za cilj da "štiti palestinski nacionalni projekat da se osnuje nezavisna palestinska država."

PU je, takođe, rekla da je takav zakon neophodan kako bi se sprečilo širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Zakon je zasnovan na Zakonu o zemlji koji je važio u Jordanu od 1948. godine do 1967. godine, kada je izraelska vojska osvojila Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom. PU je kasnije donela sopstveni zakon, nazvavši ga Zakon svojine za strance.

U njemu se prodaja zemlje okupatorima označava kao nacionalna izdaja. Iako se PU do sada uzdržavala od pogubljenja onih koji su osuđeni za prodaju zemlje Jevrejima, u poslednjim decenijama ubijeni su mnogi osumnjičeni Palestinci kojima se nije ni sudilo.

Palestinski predsednik Mahmud Abas protivnik je pogubljenja, pa izraelski mediji navode da ova kazna po svoj prilici neće biti primenjena. Na smrt se u Palestini kažnjavaju i doušnici Izraela i nekolicina ih trenutno čeka na izvršenje kazne.

2024 © - Vesti online