Ponedeljak 20.09.2010.
10:23
Srna

Počela istraga za zločine nad Srbima u Jajcu

Pripadnik HVO na položaju iznad Jajca 

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želeo da otkriva detalje u vezi sa ovom prijavom, navodeći da sve što dobiju bude upućeno tužiocu za tu oblast na dalji rad i da je tako i u ovom slučaju.

List navodi da je Izveštaj o ratnim zločinima nad Srbima na području Jajca Tužilaštvu BiH nedavno dostavilo Ministartvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Za zločine nad Srbima osumnjičeni su Midhat Karadžić (71), Muhjudin Kadrić (63), Šimun Saraf (43), Stjepan Blažević (46), Marko Pašalić, Umrislav Jozić (47) iz Jajca i Enes Peštalić.

Prema prijavi, Karadžić je u to vreme bio predsednik ratnog predsedništva u Jajcu, Kadrić komandant štaba odbrane Armije BiH, Blažević komandant štaba HVO u Jajcu, Saraf načelnik bezbednosti HVO-a Jajce, a Jozić zamenik komandanta Opštinskog štaba HOS-a Jajce.

"Glas Srpske" saznaje da su osumnjičeni bili u jedinici pod nazivom "Krajišnici", koja je imala sedište u naselju Dobratići kod Jajca. Zločine su počinili nad oko 35 civila srpske nacionalnosti iz mesta Kruščica. Civile su zatvarali u Osnovnoj školi "Bratstvo i jedinstvo" u Jajcu, a među njima je bilo i devetoro dece.

"Osnovano se sumnja da su ova lica, kao pripadnici civilnih i vojnih vlasti Armije RBiH, HVO-a i HOS-a, tokom 1992. godine na području opštine Jajce, planirala, pokrenula, naredila, učinila i pomagala napade na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti", navodi se u izveštaju MUP-a RS i dodaje da su oni u tom napadu namerno povređivali civile, nečovečno postupali prema njima, zastrašivali ih i prisiljavali druge osobe na seksualni odnos. Na teret im se stavlja i protivzakonito zatvaranje civilnog stanovništva uključujući i decu, prisiljavanje na prinudan rad i izgladnjivanje.

2024 © - Vesti online