Nedelja 19.09.2010.
23:11
Tanjug

Obama, pusti Kubance iz zatvora!

Kako su javili Radio Havana i drugi mediji na Kubi, Pen i Del Toro su izrazili uverenje da bi predsednik Obama mogao da doprinese poštovanju ideala pravde koje slede američki građani inicijatori zahteva za oslobađanje Herarda Ernandesa Nordela, Ramona Labanjina Salazara, Antonija Gerera Rodrigesa, Fernanda Gonzalesa Ljorta i Renea Gonzalesa Severerta.

Predsedniče, budi pravedan!: Šon Pen i Benisio del Toro


Prethodno su ovaj zahtev podržale, među ostalima, holivodske zvezde režiser Oliver Stoun, glumci Martin Šin i Susan Sarandon, kao i muzičari Džekson Brouni, Graham Neš i Boni Rejt.


Petorica Kubanaca su uhapšena 1998, a tri godine kasnije osuđeni za dela špijunaže i davanja lažnog identiteta.


Ernandes je optužen i za ulogu u obaranju dva civilna aviona koji su pripadali Braći za spas, grupi kubanskih izbeglica sa sedištem u Majamiju koje su presreli kubanski lovci MIG i tom prilikom su poginula četiri lica, državljani SAD.


Kako izveštavaju svetski mediji, vlasti u Havani priznaju da su Ernandes, Rene Gonzalez, Ramon Labanjin, Antonio Gerera i Fernando Gonzales bili obaveštajci, ali da je njihova jedina, ali važna misija u SAD bila nadgledanje terorističkih grupa koje su više od 50 godina delovale protiv režima na Kubi.


Ništa od onoga što su uradili nije nikada dovelo u opasnost bezbednost SAD, navode u Havani.


Federalni sud u Majamiju je Ernandeza osudio na dve dožitovne kazne zatvora i još 15 godina, doživotni zatvor je izrekao Gereru i Labanjinu, 18 godina Fernandu Gonzalesu, a 15 Rene Gonzalesu.


Kasnije su kazne smanjene - Labanjinu na 30 godina, a Fernando Gonzalesu i Gereru na 17, odnosno 21 godinu i osam meseci.


Osam dobitnika Nobelove nagrade je zatražilo od američkog državnog tužioca, koji je i ministar pravde, da oslobodi tzv. "Kubansku petorku" - ruski fizičar Žores Alferov, južnoafrički anglikanski biskup Desmond Tutu i njegova zemljakinja spisateljica Nadin Gordimer, gvatemalska Indijanka Rigoberta Menću, argentinski vajar i arhitekta Adolfo Perez Eskuivel, pisc, Nigerijac Vole Šojinka, Portugalac Žoze Saramago i Nemac Ginter Gras.


U Velikoj Britaniji se, među ostalima, 110 članova parlamenta obratilo američkom državnom tužiocu otvorenim pismom u znak podrške "Kubanskoj petorci".


Kineska novinska agencija Sinhua je javila da je povodom 12. septembra, na dan kada je pre 12 godina "petorka" uhapšena u Majamiju, narodna skupština u Havani poručila da je "danas više nego ikad potrebno zahtevati od administracije SAD da okonča tu nepravdu i odmah oslobodi petoricu Kubanaca".

2024 © - Vesti online