Ponedeljak 20.09.2010.
08:00
Serbia tourist guide

Koštunići - selo koje odoleva vremenu

Selo je smešteno na padini planine Suvobor, u okviru opštine Gornji Milanovac. Često za njega kažu da je jedino pravo ekološko selo u Srbiji, jer se nalazi u suvoborskom kraju, delu Srbije, koji je još uvek netaknut od strane civilizacije.

Selo Koštunići

Ovo selo je zaista blagosloveno darovima prirode, kao što su bistri potoci, sa kojih se voda može piti, ali i vrednim ljudima, koji vešto i na tradicionalan način spravljaju potpuno prirodne proizvode.

Takođe, u Koštunićima postoji nekoliko domaćinstava, u kojima putnik namernik, ili zalutali prolaznik može pronaći smeštaj i uživati u svom begu od svakodnevnog užurbanog života modernog čoveka.

U Koštunićima možete videti etno-kuću sa pravim malim umetničkim delima tkalja, pletilja i vezilja. Tu je i Prodanovića magaza, etno-muzej i stalna postavka slikara Bože Prodanovića, stara više od 120 godina. Kao i istorijski muzej, posvećen kolubarskoj bitci i legendarnom generalu Živojinu Mišiću.

U ovom selu se održavaju dve značajne manifestacije "Vidovdan u Koštunićima" (oko 25.juna), i "Dani šljive" (početkom oktobra).

Koštunići su okruženi predivnom planinom Suvobor gde se nalazi i poznata Ravna gora, plato bogat bukovom šumom i pašnjacima. Iz Ravne gore izviru reke Mala Bukovača, Graba i Ponora. Na platou je spomenik đeneralu Draži Mihailoviću, crkva Sveti Đorde, planinska kuća i vidikovac ''Babina glava'', ali i Mokra i Suva pećina.

2024 © - Vesti online