Nedelja 19.09.2010.
13:19
Tanjug

Hakeri uživaju na radu u Rusiji

Hakeri u Rusiji za 20 dolara pristaju da zaraze virusom 1.000 kompjutera
 

U Rusiji su, po rečima stručnjaka, stvoreni povoljni uslovi za virtuelni kriminal, a usluge hakera su postale dostupne za svakog čoveka.

"Ispitivali smo sivo tržište i došli do poražavajućeg zaključka", izjavio je za list "Izvestija" Ilja Sačkov, generalni direktor prve ruske kompanije za ispitivanje sajber prestupa "Grup-IB".

Cena - prava sitnica

Cene za usluge ruskih hakera su smešne - prodreti u tuđu poštu ili forum može se i za 50 dolara, instaliranje špijunskih programa na kompjuter je 100 dolara, dok je izbacivanje celog sajta iz stroja moguće za 300-400 dolara. Zaraza virusom 1.000 kompjutera košta 20 dolara.

U Americi su slične usluge i pet puta skuplje, zbog čega je potražnja u Rusiji velika. Letos je, na primer, vođen sajber rat između firmi koje ugrađuju klima uređaje. One su unajmljivale hakere kako bi izbacile iz stroja sajtove konkurenata.

Sudije nemaju pojma o čemu se radi

"Glavni razlog procvata sajber kriminala u Rusiji je nekažnjavanje hakera", objasnio je Sačkov.

Sudije se malo razumeju u sajber kriminal i izriču uslovne kazne za višemilionske afere, a uz to postoje i rupe u zakonu, dodao je on.

Po mišljenju stručnjaka, neophodno je razjasniti sudijama da sajber kriminal nije dečja igra, već ozbiljan problem koji nanosi džinovsku štetu građanima i državi.

2024 © - Vesti online