Nedelja 19.09.2010.
10:32
Tanjug

Šveđani na izborima, očekuje se i uspeh radikala

Pravo glasa ima 7.000.000 Šveđana

Pored parlamentarnih, biće održani i regionalni i opštinski izbori. Dva od tri sprovedena istraživanja pokazuju da će radikalno desna partija Švedske demokrate preći cenzus od četiri odsto i prvi put zauzeti mesta u parlamentu, prenela je agencija Rojters.

Predsednik koalicione vlade desnog centra Frederik Rajnfelt pozvao je birače da glasaju taktički, da bi zadržali krajnju desnicu dalje od političkog života.

Šveđani biraju između desnog centra, koji nudi "tanji" model socijalne zaštite i veće rezove kada je reč o porezu na dohodak građana, dok levi centar želi veća izdavajanja bogatih u cilju finansiranja škola, bolnica i brige o starima.

Glavna politička platforma Švedskih demokrata je drastično smanjenje broja imigranata. Ta partija otvoreno kritikuje islamizaciju Starog kontinenta i smatra da islam nije "kompatibilan sa švedskim vrednostima". U Švedskoj ima oko 15 odsto imigranata prve ili druge generacije, najviše iz islamskih zemalja.

Prema podacima tri istraživanja koja su sprovedena, vladajuća Alijansa za Švedsku, koju čine Umerena partija, Partija centra, Liberalna partija i Demohrišćani, pobediće (sa 49,2 do 51,2 odsto) blok koji čine Socijaldemokrate, Zeleni i Levičarska partija.

Prema istraživanju agencije "DN Sinovate", Švedske demokrate bi osvojile 21 mesto u parlamentu, koji ima 349 poslanika.

2024 © - Vesti online