Subota 18.09.2010.
21:16
Vestionline

Bugarski Romi ljuti na Francuze

"Ljudi koje proterujete nisu počinili nikakav zločin. Da je to slučaj oni bi bili uhapšeni i osuđeni", navodi se u zajedničkom pismu 12 organizacija Roma francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, koje su predali u ambasadi.

Podržavaju svoju braću: Romi u Bugarskoj

Oko 200 Roma okupilo se danas ispred francuske Ambasade u Sofiji na prvim demonstracijama u Bugarskoj od kada je Francuska ubrzala proterivanja rumunskih i bugarskih Roma iz te zemlje prošlog meseca.

Demonstranti su uzvikivali "Evropa je sa nama" i nosili transparente na kojima je pisalo "Sarkozi legalizuje rasizam", "Siromaštvo ne znači kriminal, "Ne deportaciji" i "Sloboda, jednakost, bratstvo".

Oni su pozvali Francusku da se izvini i osudi diskriminaciju. U drugom otvorenom pismu bugarskom premijeru Bojku Borisovu romske asocijacije kažu da su "veoma nezadovoljne što je bugarska Vlada potisnula politiku integracije Roma".

"Nema opravdanja za činjenicu da se Romi smatraju teretom za društvo i pretnjom javnom redu", navodi se u pismu.

U Bugarskoj živi oko 700.000 Roma što je oko 10 odsto populacije, od kojih većina u velikom siromaštvu.Prema podacima bugarskog Ministarstva inostranih poslova, oko 150 Roma proterano je iz Francuske u Bugarsku od početka ove godine.

2024 © - Vesti online