Subota 18.09.2010.
17:09
Vestionline

Ako poskupi gas, nova cena biće po ''ekonomskoj računici''

''Pošto ja zastupam interese 'Srbijagasa' moram da kažem da imamo mnogo problema i da već dve godine grejnu sezonu 'iznosimo' tako što se zadužujemo", rekao je Bajatović i dodao da "u ovom momentu cena (gasa) nije, sama po sebi, najveći problem, već dugovanje prema '"Srbijagasu'".

Mnogo smo se zadužili: Dušan Bajatović


Ukoliko gas nije bio plaćen po nižim cenama, kako će biti plaćen po višim, zapitao se Bajatović i ocenio da je najveći problem sa sistemima daljinskog grejanja.


"Mi moramo da kažemo i građanima i Vladi Srbije da po ovim cenama koje imaju daljinski sistemi grejanja, ni jedna toplana u našoj zemlji ne može da sakupi dovoljno novca da plati ni gas ni mazut", rekao je Bajatović.


"Sigurno je da će se voditi računa o makroekonomskoj stabilizaciji i svim socijalnim i političkim posledicama", naglasio je Bajatović objašnjavajući kriterijume kojima će se služiti oni koji budu odlučivali o ceni gasa.


Moramo da znamo da su gubici koji nastaju u "Srbijagasu" pre svega zbog neplaćanja i kursnih razlika, istakao je on i objasnio da je "od 2008. godine do sada 'Srbijagas' na kursnim razlikama izgubio 140.000.000 evra, a od početka ove godine zbog rasta kursa evra oko 70.000.000 evra."


Prema rečima Bajatovića, Srbijagas" može da se zaduži za još 100.000.000 evra, bez državnih garancija, "ali se procenjuje da će nedostajeća sredstva do kraja iduće sezone biti na nivou 200.000.000 evra.

2024 © - Vesti online