Subota 18.09.2010.
15:13
Vestionline

Ko kaže da ne želim da uđemo u EU?

"Nikada neću da kažem da mi ne treba da budemo u EU. Ko to od mene traži, on sa mnom ne može da sarađuje", rekao je Nikolić uoči sastanka sa liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, na kojem bi u ponedeljak trebalo da bude reči o mogućnosti saradnje dve stranke.

Ako imate posla sa velikim silama, ne možete da zveckate oružjem: Tomislav Nikolić


"Mogu da kažem da ćemo tražiti sve puteve, i da bih jako voleo da budemo u koaliciji sa strankom koja je na drugoj strani pronašla šansu za oporavak Srbije. Pa da ukrstimo te dve šanse, da Srbija bude država velikih šansi, a ne država samo jedne šanse", kazao je Nikolić.


Lider SNS je, međutim, ocenio da opozicija ne može da primora vladajuću koaliciju da raspiše vanredne parlamentarne izbore, i dodao da SNS ne namerava da građane "poziva na ulicu" kako bi uzdrmali vladu.


"Ja ne očekujem da nas iznenade vanrednim parlamentarnim izborima, zato što nisu spremni. Nisu dobili status kandidata za članstvo u EU, nisu prodali Telekom da nas zamažu nekim parama. Ali, ipak moramo da budemo spremni. Mislim da su u pravu oni koji govore da će iduće godine biti izbora", rekao je Nikolić.


Osvrćući se na vladinu politiku po pitanju Kosova i Metohije, Nikolić je rekao da je strateški cilj Srbije bio da pokaže da ne da svoju južnu pokrajinu, ali da je u Generalnoj skupštini UN usvojena rezolucija, kojom se samo poziva na pregovore i koja Beogradu nije potrebna.


"Albanci ne žele da razgovaraju o nezavisnosti. Šta ćemo kada stanemo pred taj zid", rekao je Nikolić, i ocenio da su vladajuće strukture nepotrebno povodom te rezolucije dovele državu u konfrontirajući odnos sa Briselom, Vašingtonom, pa i sa Moskvom.


"Ako imate posla sa velikim silama, ne možete da zveckate oružjem, ne možete da se pravite previše hrabri. Morate sa njima da sarađujete. Ja sam bio ubeđen da ove vlade od 5. oktobra do danas sve sarađuju sa EU. Ja tek sada vidim da su ih varali. EU je u nemogućnosti da pronađu ko bi bolje vodio Srbiju uvek podržavala takvu politiku , i evo gde smo došli", rekao je Nikolić.

2024 © - Vesti online