Subota 18.09.2010.
12:15

I Mate Granić umešan u Hipo aferu

Mate Granić

Istraga u vezi afere oko Hipo banke rasvetlila je pitanje ko je 2007. pomogao da Narodna banka Hrvatske odustane od veta protiv ulaska "Bajern LB", tadašnjeg vlasnika "Hipo Alpe Adria grupacije", u Hrvatsku, naveo je taj list. Na osnovu političke intervencije ta banka je tek septembra 2007. dobila odobrenje za ulazak na hrvatsko tržište.


Kako proizilazi iz dokumenata do kojih se došlo u istrazi, bivši šef hrvatske diplomatije Mate Granić bio je "žestoko" umešan u celu aferu, tvrdi list "Standard".


Za svoje usluge Granić je dobio 200.000 evra, a rukovodioci "Hipo" Jozef Kirher, Volfganga Kulteret i Tilo Berlin dali su svoj pristanak. Taj novac je prebačen na račun izvesne Nataše M. u Švajcarsku.

Granić je "Standardu" rekao da je od 2005. do 2008. godine "Hipo Zagreb" savetovao "politički i ekonomski", a "Hipo internacional" 2007. i 2008. prilikom njene "regionalne ekspanzije". Tih 200.000 evra nije, kako je istakao, dobio on nego Nataša M. koja je bila zadužena za sva pravna pitanja u njegovom timu.


Vlasti u Lihtenštajnu odlučile su da zamrznu račune nekadašnjeg zamenika ministra odbrane Hrvatske Vladimira Zagoreca, koji je, takođe, umešan u aferu "Hipo Alpe Adria grupacija", jer postoji sumnja da se preko previsokih kredita obogatio. Državno tužilaštvo zamrzlo je račune i šest preduzeća i fondacija koje se smatraju bliskim Zagorecu i "Alpe Adria Privatbank".

Iz odluke suda od 1. septembra proizilazi da su bankari svesno odobravali "prekomerno finansiranje" od kojeg je Zagorec profitirao. Njegovi otvoreni krediti iznose kod ove banke oko 71,8 miliona evra, preneo je bečki list.

2024 © - Vesti online