Subota 18.09.2010.
01:14
Tanjug

Optužnica protiv Bogoljuba Karića

Hoće li u koaliciju sa SNS-om, u pritvor, ili nešto treće?: Bogoljub Karić

Pored Bogoljuba Karića optužnicom je obuhvaćen i njegov brat Sreten Karić, a obojica se još od 2006. godine nalaze u bekstvu i za njima je raspisana crvena Interpolova poternica.


Optuženi su za više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.


Braća Karić terete se da su sa saradnicima sa računa "Mobtela" prebacili više od 60 miliona evra na preduzeća "BK grupa" i privatne račune tako što su kontrolisali Upravni odbor "Mobtela".


Na teret im se stavlja i da su "uticali na sudsku vlast", a među optuženima nalazi i bivši sudija Trgovinskog suda u Beogradu Ivanka Knežević-Kozić.


Osim Karića i bivše sudije, optuženi su i Vitomir Parežanin, Bogoljub Lazić, Tatjana Rakas, Branislav Anđelić, Harpur Patrik Roja, Olga Žilović, Goran Milić, Goran Božić, Branko Krstonošić, Ljiljana Karić, Dušan Đorđević, Snežana Kostić i Kalaman Cinkler.

Optužnica je napisana na 60 strana i u njoj su nabrojane pojedinačne zloupotrebe svakog od optuženih u Karićevoj grupi, od kojih je većina bila zaposlena u "Mobtelu".

Posle letošnjih špekulacija da se Karići kriju u Rusiji, Ministarstvo spoljnih poslova te države zvanično je dopisom od 22. avgusta obavestilo srpsko Ministarstvo pravde da Bogoljub Karić, koji je predsednik Pokreta "Snaga Srbije" nije dobio politički azil u Rusiji. Bogoljub Karić nije tražio ni politički azil, niti rusko državljanstvo, naveli su Rusi u zvaničnom dopisu.

2024 © - Vesti online