Petak 17.09.2010.
19:48
Tanjug

Srbija poboljšala zaštitu potrošača

Nacionalna organizacija potrošača: Zakon kasni zbog teničke robe

On je na konferenciji o pravima potrošača, održanoj u hotelu "Kontinental", rekao da će još važnija biti primena tog zakona i najavio novi projekat koji će finansijski pomoći EU, a odnosi se na uspostavljanje institucija koje će zakon sprovoditi u praksi.

Martins je rekao da je zaštita potrošača jedno od osnovih prava u
EU, dodajući da je interno trzište Evrope, stvoreno 1953. godine, značajno poboljšalo kvalitet života njenih građana.

"Došlo je do opšteg progresa, rasta bruto domaćeg proizvoda, generisan je ekonomski rast, a ukidanje carinskih barijera povećalo je konkurenciju na tržištu, što je pomoglo da cene budu niže i da se razvije bolja zaštita potrošača“, ukazao je Martins.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović, rekao je u pauzi skupa novinarima, da nije dobro što zakon toliko kasni i što se silno vreme, energija i novac troše, dok u međuvremenu u Srbiju ulazi tehnički neisparvana roba.

On sumnja da se razlog kašnjenja donošenja zakona nalazi u pritisku trgovaca koji žele da dobiju na vremenu, da prodaju svu tehnički neispravnu robu, koju imaju na zalihama.

Na današnjem skupu je rečeno da zemlje članice EU, kao i kandidati za članstvo, moraju obezbediti neophodna sredstva za sprovođenje zakona o zaštiti potrošača, što podrazumeva dobro opremljene institucije, sudove, tela za vansudsko rešavanje sporova, javne agencije i nezavisne potrošačke organizacije.

2024 © - Vesti online