Petak 17.09.2010.
15:09
Tanjug

Turska zabranila bogosluženje u Aja Sofiji

Aja Sofija
 

Predstavnik grupe 250 pravoslavnih vernika Kris Spirou je potvrdio da su oni odustali od svog plana kada su dobili obaveštenje od Ministarstva spoljnih poslova Turske da ne mogu da uđu u zemlju, prenela je agencija Anadolija.

Čuvena vizantijska crkva Aja Sofija ima slavnu istoriju, ali čudnu sudbinu. Ona je podignuta u sedmom veku u Konstantinopolju (Istanbulu) i stolećima je bila jedno je od najvećih hrišćanskih svetilišta u svetu.

Kada su Turci 1453. godine zauzeli Konstantinopolj, ona je odmah pretvorena u džamiju u kojoj su klanjali Alahu mnogi sultani kako bi pokazali nadmoć muslimana nad hrišćanima.

Veliki turski reformator Mustafa Kemal-Ataturk, kada je stvarao sekularnu državu, odmah je shvatio da sa tim "grehom" neće moći da se približi savremenom svetu. Pošto se plašio fundamentalista nije se usudio da vrati crkvu hrišćanima već se odlučio za kompromisno rešenje: pretvorio je Aja Sofiju u muzej. Dakle ni crkva, niti džamija. Kako tada, tako i sada. To mu mnogi fundamentalisti nikad nisu oprostili.

Ova grupa pravoslavnih vernika, koja je iz SAD, najavila je da
želi da "ponovo vrati Aja Sofiju hrišćanima", da bude ono što je vekovima i bila- najveće svetilište onih koji se krste pred Bogom.

2024 © - Vesti online