Utorak 17.11.2009.
18:00 >> 12:03h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Sahranite me u zemlju, a ne u beton


Trasa povorke

Posmrtna povorka sa kovčegom patrijarha srpskog Pavla kretaće se u četvrtak od Saborne crkve prema Hramu Svetog Save, gde će biti održano opelo. Po završenom opelu u Hramu Svetog Save, povorka će ići do manastira Sv. arhangela Mihaila u Rakovici, gde će patrijarh biti sahranjen.
Autobusi sa građanima koji će doći iz unutrašnjosti Srbije i dijaspore da bi odali poštu preminulom patrijarhu, parkiraće se na prostoru Ušća, Centra "Sava", hotela "Kontinental", "Beogradske arene", hale "Pionir" i desnom stranom Bulevara kralja Aleksandra.

"Naš sveti patrijarh Pavle živeo je skromno zbog čega je poznat ne samo kao Njegova svetost već i kao njegova skromnost. Bio je asketa u svemu pa su mu bile skromne i želje za izgledom večnog prebivališta. Kako su nama rekli iz crkvenog Odbora za sahranu blaženopočivši patrijarh Pavle je svojim testamentom tražio da mu zemni ostaci počivaju u zemlji, da pogrebna oprema ne bude luksuzna i da njegova sahrana ni po čemu nimalo ne podseća na raskoš u bilo kom vidu", ispričao je za "Vesti" nadzornik radova ne želeći da se predstavi zato što je, kako je rekao, on samo građevinsko tehničko lice zaduženo da grobno mesto bude urađeno po propisima.


Takođe, uveliko su u jeku i drugi radovi u manastirskom kompleksu kako bi ova svetinja bila potpuno spremna da u četvrtak u 13 sati na večni počinak primi upokojenog patrijarha Pavla. Dolaze i ožalošćeni vernici da upale sveću za pokoj patrijarhove duše, ali i da sestrinstvu pomognu, dok u maloj crkvi posvećenoj svetom arhagelu Mihailu, neprekidno dežura jedna od monahinja. Tu su i radnici gradskog zelenila, sakupljaju opalo lišće oko manastira, donose sadnice jesenjih ruža i zimzelenih biljaka.

Manastir iz 14. veka

Manastir Rakovica je podignut u 14. veku, a u istorijskim izvorima se pominje od 16. veka. Više puta je rušen i obnavljan. Stari zidni ikonostas zamenjen je 1862. godine novim duboreznim, čiju izgradnju je platio knez Mihailo Obrenović. Ikonostas je početkom 20. veka popravljen i tada su na mesta starih ikona stavljene nove koje je izradio slikar kaluđer Rafailo Momčilović. Svetinja poseduje bogatu riznicu u kojoj se čuvaju mnogi dragoceni predmeti, kao značajna zbirka knjiga 17-19. veka. U priprati se nalazi porodična grobnica Jevrema Obrenovića, ali i grob Todora, sina kneza Miloša Obrenovića, te generala Milivoja Blaznavca. Spolja, uz severni zid stoji nadgrobni spomenik ustaničkom vojvodi Vasi Čarapiću. U porti su grobovi Nauma Ička, patrijarha Dimitrija, industrijalca Sebastijana Roša i drugih istaknutih ličnosti.


Igumanija Evgenija (60) monaški tihuje i ovih dana retko komunicira sa javnošću. Od monahinja čujemo da je bolesna i da je patrijarhova smrt teško pogodila. Jedino nam je potvrdila da je i sama prethodnih godina više puta od patrijarha Pavla čula da želi da bude sahranjen u ovoj svetinji i pokazivao joj mesto gde želi da počiva. Tihim, drhtavim glasom, priseća se da je neposredno pred odlazak u bolnicu novembra 2007. obišao sestrinstvo i služio liturgiju u manastirskoj crkvi.


Patrijarh Pavle je, prisećaju se stariji posetioci ove svetinje, kao i njegov prethodnik patrijarh German, voleo da dođe u ovaj manastir koji odiše spokojem i gde se već ulaskom u portu oseća neverovatan mir. Kroz svoju istoriju manastir je stradao više puta, a poslednji put tokom NATO bombardovanja 1999. godine, ali je obnovljen zalaganjem srpskog patrijarha Pavla i uz pomoć, pored ostalih, i lokalnih opštinskih vlasti u Rakovici.

Skromnost i u poslednjoj želji

Kako saznajemo, patrijarh Pavle je svoju zaostavštinu namenio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i najbližoj porodici, deci svog brata Dušana. Sinovcu Gojku Stojčeviću i njegovoj sestri Nadi patrijarh je ostavio lični sat i budilnik.
Patrijarhov testament za sada se drži u tajnosti, ali kako kaže dobro upućeni sagovornik lista, on nije dugačak.
"Reč je o materijalnim stvarima, a patrijarh ih gotovo nije imao. On sebi ništa nije kupovao. A kako su svi znali za njegovu skromnost, ne može se reći da je dobijao puno skupih poklona", rekao je patrijarhov poznanik.

2024 © - Vesti online