Četvrtak 16.09.2010.
19:26
Vestionline

I španska kraljevska porodica ''steže kaiš''

Kralj Huan Karlos i kraljica Sofija već su ove godine skratili letnji odmor u njihovoj rezidenciji na ostrvu Majorka u Mediteranskom moru, manje su putovali kraljevskom jahtom "Fortuna", a primali su i manji broj gostiju nego ranije.


Budžet kraljevske palate je 2009. godine zamrznut na 8,9 miliona evra, a 140 zaposlenih u La Sarsueli zadesila je ista sudbina kao i sve ostale državne službenike kojima su u junu plate smanjenje za 15 odsto, u okviru plana štednje kojim su zamrznute i penzije.

I oni se bore protiv recesije: Kraljevska porodica


Ali, kraljevski dvor sledeće godine očekuje i zvanično smanjenje parčeta nacionalne budžetske pite, koje će biti objavljeno ovog meseca, najavio je jedan zvaničnik palate u izjavi agenciji AP.


Taj zvaničnik je, međutim, rekao da nije tačna informacija, objavljena u španskim medijima, da je kralj Huan Karlos, koji ima samo simboličnu ulogu u zemlji, ali je vrlo popularan među Špancima, lično tražio smanjenje budžeta za dvor.


On je objasnio da je to više bio proces pregovora sa vladom, ali da španski kraljevi žele da se pridruže ostalim građanima Španije u štednji čiji je cilj smanjenje državnog deficita i vraćanje duga, budući da ta zemlja pokušava da izađe iz recesije koja traje skoro dve godine i smanji stopu nezaposlenosti od 20 odsto.


Još se ne zna koliko će budžet biti smanjen, ali španske novine pišu da će smanjenje iznositi između sedam i devet odsto. Zvaničnik, koji je, u skladu sa pravilima kraljevske palate, želeo da ostane anoniman, rekao je da je to verovatno samo procena napravljena na osnovu ovogodišnjeg smanjenja plata zaposlenih na dvoru.


Španski kralj i kraljica nisu prvi kraljevski par u Evropi koji je morao da se prilagodi krizi, pa je, tako, Velika Britanija, u junu najavila da je budžetska kriza pritisla kraljevske izdatke, zbog čega je kraljica Elizabeta II smanjila potrošnju i odložila planirano renoviranje palate za bolja vremena.

2024 © - Vesti online