Četvrtak 16.09.2010.
12:30
Vestionline

Menjaju statut zbog ''crnogorskog'' jezika

Vladajuću koaliciju u Skupštini opštine Mali Iđoš, kako navodi ''Danas'' čine odbornici Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije, a sednici nisu prisustvovali predstavnici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, dok je odbornik Srpske radikalne stranke ostao uzdržan.

Možda uskoro i Marsovci dobiju svoj jezik: Opština Mali Iđoš


Predsednik Skupštine opštine Pal Karolj je, obrazlažući opravdanost inicijative, rekao da za ispunjavanje zahteva udruženja "Krstaš" postoje zakonski uslovi i da ima obavezu, ali i zadovoljstvo, da predloži promenu Statuta.


"Krstaš" je u julu uputio inicijativu za uvođenje crnogorskog jezika u opštinama u kojima prema popisu stanovništva živi više od 15 odsto pripadnika crnogorske nacionalne zajednice. Odbornici u Malom Iđošu su imenovali Komisiju za izradu nacrta akta o promeni Statuta opštine.


Ta inicijativa predata je i u Kuli i Vrbasu, ali lokalni parlamenti te dve opštine još nisu raspravljali o eventualnom uvođenju crnogorskog jezika mada, po svemu sudeći, inicijativa "Krstaša" u njima neće proći, navodi Dnevnik.

2024 © - Vesti online