Četvrtak 16.09.2010.
07:45 >> 13:45h
Vestionline

Đelić: Čekamo "zeleno svetlo" od EU

Božidar Đelić

"Mi smo spremni, obavili smo sve tehničke pripreme koje smo do sada mogli da učinimo, i kada ta odluka bude doneta, demonstriraćemo svoj administrativni kapacitet da taj posao obavimo na najbrži i najbolji mogući način", istakao je Đelić.

On je dodao da je informisao Filea o napretku koji je Srbija ostvarila u poslednje vreme, o borbi protiv kriminala i korupcije, pravosudnim reformama, manjinskim pravima i načinom na koji se Srbija suočava sa vrlo ozbiljnim efektima ekonomske krize.

File: Prvi koraci u oktobru


Evropski komesar za proširenje Štefan File je danas u Briselu izrazio nadu da će u oktobru članice EU učiniti novi korak ka kandidaturi Srbije za članstvo i rekao da će Evropska komisija na to reagovati odmah, javlja Radio Slobodna Evropa. On je naglasio da, posle zajedničkog pristupa EU i Srbije pitanju Kosmeta u UN, sada počinje nova faza odnosa Srbije i Unije, uz očekivanje novog koraka ka otelotvorenju evropskih težnji Srbije. File je posle susreta sa Đelićem rekao da će Evropska komisija tada odmah krenuti sa izradom mišljenja o spremnosti Srbije da dobije status kandidata i u roku od nekoliko dana, a najviše dve nedelje, uputiti Beogradu niz pitanja u tom cilju.

Informisao sam ga i o uspešnom korišćenju evropskih fondova i pripremama za važnu predstojeću konferenciju o Dunavskoj strategiji kojoj će domaćin biti Srbija, rekao je Đelić, prenose beogradski mediji.

On je, kako prenosi RTS, ocenio da je to evropska strategija u kojoj Srbija želi da igra veoma važnu ulogu.
 

Prema oceni Đelića, Srbija ulazi u novi period veoma efikasnih evropskih integracija koji će doneti konkretne rezultate i za njene građane, ali i za evropske partnere.

Đelić bi trebalo da u Evropskom parlamentu govori na temu "Deset godina posle - Srbija na putu ka EU", zajedno sa Fileom i predsedavajućim Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Eduardom Kukanom.

Đelić će u prostorijama Misije Srbije pri EU, otvoriti izložbu fotografija "Lepa Srbija", autora Dragoljuba Zamurovića, saopšteno je ranije iz Đelićevog kabineta.

2024 © - Vesti online