Četvrtak 16.09.2010.
02:17
blic.rs

Katarina Radivojević za dan snimanja dobije 500 €

Katarina Radivojević u "Morfijumu"
 

Producenti i glumci u Srbiji nerado govore o honorarima, ali u beogradskom “Blicu“ su nezvaničnim razgovorima uspeli da naprave neku vrstu cenovnika koji okvirno važi u filmskoj industriji Srbije, što je upoređeno sa honorarima u Hrvatskoj, koje je u istraživanju predstavio “Jutarnji list“.


Iako se recesija osetila i u glumačkoj profesiji, prosečno se po epizodi u nekoj dramskoj seriji može zaraditi od 500 do 1.500 evra, dok se angažman na filmu ili u sapunicama plaća po danu snimanja, a cena zavisi od popularnosti glumca. Mladi i neafirmisani glumci u našoj zemlji dobijaju oko 50 evra po danu, dok njihove starije i poznatije kolege mogu zaraditi i do 1.500 evra dnevno kada gostuju kao zvezde u seriji.

Situacija je nešto bolja u Hrvatskoj, gde je prosek od 1.000 do 1.200 evra po epizodi za glumce koji imaju glavne uloge u dramskim serijama, a najviša zarada je 1.500 evra.

Kako su vremena teška, tako se i glumci dovijaju za honorar, te neretko pristaju da glume voditelje određenih manifestacija ili programa, gde je najniža zarada 100 evra za veče. Iako većina domaćih glumaca nerado govori o tome, pojavljivanje u reklamama za proizvode kućne hemije, razna osiguravajuća društva, te banke, kozmetiku, konditorske proizvode... donosi zaradu.

2024 © - Vesti online