Sreda 15.09.2010.
23:33
Tanjug

Jan Lauers otvorio 44. Bitef

Počeo Bitef 2010.

Festival je proglasio otvorenim slavni belgijski reditelj, pisac i scenograf Jan Lauers, a otvaranju je prisustvovao i ministar kulture Nebojsa Bradić.

Mnogobrojna publika, uz veliki broj ličnosti iz društvenog i kulturnog života, ispunila je salu u kojoj je kao prva u glavnom programu izvedena Lauersova predstava "Izabelina soba".

Ta predstava u produkciji grupe Nidkompani iz Brisela jedno je od kultnih ostvarenja evropskog pozorišta 21. veka.

U "Izabelinoj sobi" slavna belgijska glumica Vivijan de Mojnk igra antropološkinju koja ide od jednog do drugog umetničkog predmeta iz Afrike i sa Bliskog istoka, dok kroz poeziju i ples evocira današnji odnos prema istoriji i drugačijim svetovima kao veliku priču o našoj civilizaciji.

Glavni program 44. Bitefa odabrli su umetnički direktor i selektor Jovan Ćirilov i selektorka Anja Suša. Narednih dana na više beogradskih scena biće izvedeno deset predstava - po dve iz Belgije i Srbije i po jedna iz Mađarske, Italije, Nemačke, Poljske, Slovenije i Rusije.

Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu dodeliće žiri čija je predsednica ove godine pozorišna umetnica iz Hrvatske Nataša Rajković.

Tradicionalni razgovori sa stvaraocima posle predstava biće tematski, uz učešće pozvanih stručnjaka, a tema večerašnjeg razgovora je "Pozorište posle iluzije kraja".

2024 © - Vesti online