Sreda 15.09.2010.
11:26
Mondo

Srpski jezik u slovenačkim školama

Do kraja godine nastava će biti organizovana i u drugim gradovima u Sloveniji

Nastava će se izvoditi jednom nedeljno u školskim učionicama u Ljubljani, a kasnije u prostorijama kulturno-pastoralnog centra, koji se gradi pored crkve Svetih Ćirila i Metodija u slovenačkom glavnom gradu.

Do kraja školske godine bi trebalo da nastava na srpskom jeziku bude organizovana i u drugim slovenačkim gradovima u kojima se pokaže interes dece i roditelja.

"Želimo da spsku i drugu decu, koja žive u Sloveniji motivišemo da uče maternji jezik i kulturu kako bi kod njih sačuvali i povećali osećak nacionalne pripadnosti i vezu sa maticom", saopštio je inicijator projekta Srpski kulturni centar "Danilo Kiš".

Centar je naveo da se upravo kroz podršku ovakvim projektima, koji omogućavaju negovanje autentične kulture kod predstavnika drugih naroda, ujedno jača i njihova motivacija da se što aktivnije i u punoj meri uključe u slovenačko društvo.

Vođa projekta Petar Damjanić izjavio je da planira nove projekte u toj oblasti i posebno istakao pripremanje vaspitno-obrazovnih programa za predškolsku decu, kao i školu srpskog jezika i srpskih običaja namenjenu pre svega slovenačkim poslovnim krugovima orjentisanim na srpsko tržište.

Narednih meseci centar priprema i nekoliko projekata, koji se odnose na kulturnu saradnju izeđu Srbije i Slovenije.

2024 © - Vesti online