Sreda 15.09.2010.
09:15 >> 09:33h
Tanjug

Štajnhaueri razočarani Kovačevićevom nagodbom

Brajan Štajnhauer (levo) sa roditeljima 

Rotman je kazao da se Štajnhauer još nije potpuno oporavio od povreda zadobijenih u maju 2008. godine, objavio je "Njujork dejli njuz". List navodi i da je senator Čarls Šurmer, koji je tražio pomoć od Srbije da se Kovačević vrati u SAD, izrazio negodovanje kada je čuo vest o visini dogovorene presude.

"Kazna ne odgovara zločinu. To je bio težak čin, u kojem je Brajan Štajnhauer skoro ubijen. Povrede koje je on zadobio zaslužuju više od dve godine", rekao je Šurmer.

Kovačević se juče nagodio sa Tužilaštvom da, u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora, prizna da je Amerikancu Brajanu Štajnhaueru prilikom tuče u studenstvom klubu u Bostonu 2008. godine naneo teške telesne povrede opasne po život. 

Kovačević sa advokatom Borojevićem

Kovačević i njegov branilac Borivoje Borović potpisali su sporazum sa Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu o priznanju krivice, posle pregovora koji su trajali oko pola sata u Palati pravde, tako da se Kovačeviću neće suditi zbog povreda nanetih Štajnhaueru.

Advokat Borović je rekao da je Kovačevićeva odbrana pristala da zaključi sporazum s tužilaštvom jer je njegov branjenik hteo da "skine teret sa srpskih političkih i pravosudnih organa, kao i srpskog naroda".

Odluku o sporazumu, odnosno o prihvatanju krivice u zamenu za zatvorsku kaznu, treba da donese sudsko veće Ivane Ramić, posle ročišta koje je zakazano za 27. septembar, u 13.30 sati.

Pošto je postignut sporazum s Kovačevićevom odbranom, sud je odlučio da postupak protiv Kovacevića razdvoji od procesa protiv smenjenih srpskih dipomata u Njujorku, generalnog konzula i vicekonzula Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja. Njima suđenje treba da počne danas u 10 sati.

2024 © - Vesti online