Utorak 14.09.2010.
21:50
Vestionline

Austrija: Srbi odlično integrisani

Duga istorija bilateralnih odnosa Austrije i Srbije: Slavica Đukić Dejanović

Đukić Dejanović, koja boravi u zvaničnoj poseti Beču, i Pramer ocenile su da Srbija i Austrija imaju dugu istoriju bilateralnih, regionalnih, ali i širih odnosa, čemu poseban značaj daje parlamentarna saradnja.


Pramer je istakla da je najveći broj stranih državljana upravo srpske nacionalnosti. Srbi su u Austriji odlično integrisani i održavaju izuzetne odnose sa maticom, ocenila je ona, što je bio zaključa patrijarha Irineja, nakon susreta sa najvišim zvaničnicima Austrije.


Đukić Dejanović zahvalila se Austriji na podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija i u tom cilju, izrazila važnost ubrzanja procesa prijema zemalja Zapadnog Balkana u EU, čime bi se, između ostalog, znatno unapredila i bezbednost, ali i borba protiv organizovanog kriminala.


Pramer je izrazila zadovoljstvo zbog dobre parlamentarne saradnje Srbije i Austrije i pozdravila ratifikaciju nekoliko međudržavnih sporazuma, poput onog o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.


Pramer je na konferenciji za novinare izjavila da je Austrija zadovoljna usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN koja će doprineti rešavanju otvorenih pitanja Beograda i Prištine, ali i ubrzanju integracije Srbije u EU, u čemu Srbija ima punu podršku Austrije.


Naša delegacija je posebno podvukla značaj činjenice da je Austrija jedna od najangažovanijih zemalja na ekonomskom planu u Srbiji, posebno u oblasti investicija u vrednosti od 2,88 milijardi dolara i učešću od preko 280 austrijskih kompanija čime je omogućeno otvaranje 20.000 novih radnih mesta.


Obostrano je iskazana spremnost za nastavak saradnje u cilju iskorišćavanja potencijala Dunava i istaknut značaj predstojeće konferencije o dunavskoj strategiji, koja će se održati 14. i 15. oktobra ove godine u Novom Sadu, uz učešće predsednika parlamenata 14 država i 17 regija podunavskog regiona.


Srpsku delegaciju primili su i predsednik Saveznog veća Martin Prajneder, članovi Parlamentarne grupe Austrija – Srbija i članovi Spoljnopolitičkog odbora Nacionalnog veća Parlamenta Austrije, navodi se u saopštenju iz Skupštine Srbije.

2024 © - Vesti online