Utorak 17.11.2009.
15:35
Tanjug

Kon: Nema razloga za zabranu okupljanja

Kon je rekao da Radna grupa neće davati posebne preporuke u pogledu okupljanja građana koji žele da odaju poštu i prisustvuju sahrani poglavara Srpske pravoslavne crkve.

"Poznato je da na javnim okupljanjima može doći do prenosa virusa, ali treba razumeti trenutak u kome se nalazimo i u kojoj veliki broj građana ima duhovnu potrebu da oda poštu preminulom patrijarhu", kazao je Kon.

Građani iz cele Srbije već treći dan u Sabornoj crkvi odaju počast nedavno preminulom patrijarhu Pavlu

On je ukazao da je epidemiološka situacija u Srbiji takva da, kako je rekao, javni skupovi nisu zabranjeni. Kon smatra da u povorci i redovima građana, koji su na otvorenom i kratko traju, postoji mala mogućnost za prenošenje infekcije i da su u riziku uglavnom lica koja se nalaze neposredno uz zaraženu osobu.

On je preporučio da se i prilikom posete crkvama poštuju uobičajene mere prevencije i higijene. Kon je kazao i da je epidemiološka situacija sada "manjeg intenziteta nego ranije", kao i da, osim pojedinih mesta na jugu Srbije i Vojvodine, obolevanje od novog gripa u drugim mestima "stagnira ili se smiruje".

2024 © - Vesti online